Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra se snaží zabránit miliardovým ztrátám ze zpožděných evropských projektů

Milan Chovanec začal ihned po nástupu do funkce ministra vnitra prověřovat stav projektů připravovaných resortem vnitra a financovaných z Integrovaného operačního programu EU. Tato úvodní kontrola, jejíž výsledky představil ministr dnes, v úterý 29. dubna 2014, odhalila vážné problémy v přípravě šesti projektů. Ministerstvo vnitra udělá vše pro to, aby zabránilo negativním dopadům pro Českou republiku, které by z toho mohly plynout.  

Problémy a hrozící rizika jsou výhradně důsledkem nedodržení harmonogramu a zpoždění přípravy za minulých vedení resortu. Kvůli tomu hrozí ztráty při čerpání projektů až 2,4 mld. Kč v podobě neuznaných nákladů. „Kontrolovali jsme šest projektů a příprava všech je v poměrně žalostném stavu. Na základě zjištění interního auditu jsme nuceni zastavit projekt eSbírka a eLegislativa za půl miliardy korun, protože projekt není možné dokončit ve stanoveném čase,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Dodal, že ho toto rozhodnutí sice mrzí, protože projekt je potřebný, nicméně je zde výrazné riziko, že by při nedodržení termínu muselo ministerstvo půl miliardy korun na realizaci hradit ze svého rozpočtu.  
 
U ostatních pěti projektů, z nichž tři mají za úkol modernizovat komunikaci Integrovaného záchranného systému, udělá Ministerstvo vnitra maximum pro to, aby se je podařilo včas a správně připravit. „Ukončení těchto projektů nepřichází v úvahu, protože u nich už byly čerpány prostředky, a navíc jsou vázány na další projekty krajů. V případě nedokončení by je tak vnitro muselo zaplatit z vlastních prostředků,“ doplnil náměstek ministra vnitra pro strategie a evropské fondy Jiří Zmatlík. Náměstek také upřesnil, že dokončení těchto projektů bude nadále v tzv. krizovém režimu, kdy na ně budou nasazeny krizové týmy. Kontroly dalších projektů budou následovat.
 
Pokud jde o pozastavení projektu elektronické legislativy a elektronické sbírky zákonů, prostředky z evropských fondů se využijí pro realizaci jiných, lépe připravených projektů. „Je mi líto, že se projekt zastavuje, ale práce, které na něm byly učiněny, nebudou ztracené. Budeme se snažit ho realizovat v příštím programovém období,“ vysvětlila náměstkyně ministra pro veřejnou správu a legislativu Adriana Krnáčová. Smyslem eSbírky bylo poskytnout občanům i úředníkům právně závazné a aktuální znění zákonů v elektronické podobě, která by byla navíc doplněna o novely či příbuzné právní normy. eLegislativa se měla stát nástrojem pro přehlednou tvorbu práva, díky čemuž by se zabránilo např. vzniku duplicitních zákonů či nepotřebných novel.
 
Registr zbraní je nutné připravit pořádně
Milan Chovanec také po nástupu zjistil, že plánovaný registr zbraní není připraven tak, aby mohl být dle zákona v červenci letošního roku spuštěn. Proto Ministerstvo vnitra navrhlo novelu o odkladu spuštění, díky čemuž bude možné registr dostatečně otestovat a vyzkoušet. Tím se zabrání možným komplikacím při jeho spuštění. Novelu již schválila vláda a dnes ji v prvním čtení projedná sněmovna.
 
 
  
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a PR
Odkazy do noveho okna

f_01

Milan Chovanec 

Detailní náhled

f_02

Adriana Krnáčová 

Detailní náhled

f_03

Adriana Krnáčová 

Detailní náhled

f_04

Jiří Zmatlík 

Detailní náhled

f_05

Jiří Zmatlík 

Detailní náhled

f_06

Milan Chovanec 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem