Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra radí, jak zabezpečit majetek proti vloupání

Při příležitosti Evropského dne proti vloupání do obydlí se dnes, 19. června 2019, konal seminář, na kterém zástupci Ministerstva vnitra, Policie ČR a odborné veřejnosti informovali, jak lépe zabezpečit majetek proti vloupání. 

Česká republika se připojila k iniciativě Evropské sítě prevence kriminality, která po dobrých zkušenostech v Belgii zavedla Evropský den proti vloupání do obydlí. Termín 19. června 2019 je stanoven záměrně, neboť období nastávajících letních prázdnin se řadí z pohledu vloupání mezi nejrizikovější části roku.
 
„Cílem této akce je především upozornit občany, že stále hrozí riziko vloupání, přestože kriminalita celkově klesá,“ řekl Michal Barbořík, ředitel odboru prevence kriminality MV ČR, s tím, že zatímco před pěti lety Policie ČR zaznamenala přibližně 50 000 případů vloupání, v roce 2018 to bylo jen 21 000 případů. „Nejlepším prostředkem, jak se bránit krádežím vloupáním, je prevence. Měli bychom myslet nejen na fyzické zabezpečení majetku, ale například i na své chování na sociálních sítích,“ dodal Michal Barbořík.
 
Mimo mediální kampaň, která se nese v duchu motta „Ať se z vysněné dovolené nestane noční můra“ zahrnující videospoty, plakáty, letáky a další materiály, jsou nově spuštěny internetové stránky www.stopvloupani.cz, kde občané naleznou řadu užitečných rad a tipů k tématu zabezpečení svého majetku. V neposlední řadě si lidé mohou stáhnout nově rozšířenou mobilní aplikaci „Zabezpečte se!“, vyvinutou společně s Cechem mechanických zámkových systémů ČR, kde je rovněž mnoho užitečných informací týkajících se zabezpečení domovů. Aplikace je k dispozici pro mobilní platformy Android i iOS.

Propagační materiály naleznete v příloze.
 

Klára Pěknicová
pověřená řízením odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem