Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra podalo trestní oznámení na společnost ha-vel internet a na jejího jednatele

Ministerstvo vnitra dnes, ve čtvrtek 16. dubna 2015, podalo trestní oznámení na společnost ha-vel internet s.r.o. a jejího jednatele Pavla Halfara pro podezření z trestného činu podvodu. V jednání jednatele Halfara navíc resort vnitra spatřuje znaky trestného činu poškozování cizích práv.  

Ministerstvo vnitra uzavřelo se společností ha-vel internet v říjnu loňského roku smlouvu na poskytování služeb Komunikační infrastruktury veřejné správy, konkrétně na část služeb DATA_ETHERNET. Společnost se na základě vyplněných poptávkových listů zavázala, že ve všech lokalitách, kde to parametry vyžadují, zajistí technologii o frekvenčním pásmu 10,5 GHz, případně bezdrátovou technologii ve frekvenčním pásmu 17 GHz. Místo toho použila společnost naprosto nedostačující bezdrátovou přístupovou technologii ve frekvenčním pásmu 5 GHz, tedy negarantovanou Wi-Fi technologii. „Jednáním společnosti a jejího jednatele jsme byli uvedeni v omyl a byla nám způsobena škoda. V případě, že bychom o záměrech společnosti nedodržet závazek a použít na jí zajišťovaných lokalitách bezdrátovou technologii 5 GHz, která má nevyhovující parametry v rozporu se smlouvou, věděli, nikdy bychom se společností smlouvu neuzavřeli a výběrová komise by ji z tendru vyloučila,“ uvedl náměstek ministra vnitra pro řízení sekce informačních a komunikačních technologií Jaroslav Strouhal s tím, že společnost svým jednáním zásadně poškodila stát a snahu Ministerstva vnitra zajistit úřadům kvalitní IT služby.
 
Na problém Ministerstvo vnitra přišlo v únoru letošního roku při namátkové kontrole. Zjištěné nedostatky potvrdily i následné kontroly ve všech ostatních lokalitách, které společnost ha-vel internet zajišťuje. Vzhledem k tomu, že společnost už byla v minulosti z podobných výběrových řízení vyloučena právě pro záměr využít nevyhovující bezdrátové technologie ve frekvenčním pásmu 5 GHz, vidí zde Ministerstvo vnitra znaky trestného činu podvodu.
 
Nedostatečnost parametrů užitých v rozporu se smlouvou potvrzuje také dřívější stanovisko Českého vysokého učení technického v Praze, podle kterého Wi-Fi technologie v pásmu 5 GHz nemohou garantovat požadovaný parametr dostupnosti služby a některé parametry kvality služby.
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem