Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ministerstvo vnitra na INVEXu 2008

Brno, Výstaviště, 6. - 9. 10.2008 

Komentář k videu v textové podobě:

EGON přešel do režimu online novináře i odborníky o tom na konferenci eVize pro státní správu a samosprávu na letošním Indexu ujistil ministr vnitra Ivan Langer: „Mnozí pochybovali, jestli to není zase jedna z těch velkolepých vizí, které zůstanou takhle někde naplánovány, namalovány a napsány. Rok se sešel s rokem a myslím, že ta vize má konkrétní podobu.“
 
V současnosti se intenzivně pracuje na projektu datových schránek s autorizovanou konverzí dokumentů a legislativní přípravě pro vytvoření čtyř základních registrů veřejné správy. V blízké době se dočkáme také elektronických občanských průkazů, jaké už slouží např. obyvatelům Belgie, Finska nebo Estonska. Podle ministra vnitra Ivana Langera je pro další fungování elektronické státní správy klíčová realizace čtyř základních projektů egovernmentu, které už začaly usnadňovat život občanů a práci firem i úředníků.
 
Ivan Langer: „Egon byl postaven na čtyřech základních orgánech. To byly končetiny, oběhová soustava, srdce a mozek.“
 
 Končetiny v podobě czechpointů už fungují skvěle. Jejich počet už překročil 2,5 tisíce a jejich prostřednictvím bylo od počátku vydáno 769 000 ověřených výpisů.
 
Ivan Langer: „Czechpoint je přesně důkaz toho, že jeden orgán funguje, jak se má a bude ještě schopnější.“ Např. od ledna 2009 bude možné na kontaktních místech czechpoint získat výpis z bodového systému řidičů. A jak na letošním Invexu připomněl Mgr. Z. Zajíček, náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví, už od 1.7. 2009 nás čeká skutečná revoluce v byrokracii: „všechny úřady začnou používat k 1.7. datovou schránku a mezi sebou navzájem budou povinně komunikovat už jen elektronicky,“ což jak uvedl ministr vnitra Ivan Langer znamená, že po úřadech už budou běhat jen data a ne občan.

vytisknout  e-mailem