Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Minimální požadavky na přijímací zařízení pro poskytování služeb v sítích DVB-T ("D BOOK")

Dokument s názvem D-book je souhrnem doporučení, jaké technické specifikace by měl mít digitální přijímač, aby bez problémů zvládal přijímat zemské digitální televizní vysílání v České republice. Dokument připravila Technická skupina NKS pod vedením předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu Dr. Pavla Dvořáka.

V D-booku se mimo jiné uvádí, že přijímací zařízení musí umět automaticky vyhledat vysílané televizní programy, musí být vybaveno tak, aby všechny pokyny a informace, které souvisejí s jeho obsluhou a objevují se na zobrazovači, byly podány v českém jazyce, a to včetně diakritiky. Každý přijímač by podle D-booku měl bez problémů zobrazit i teletext a měl by splňovat další základní požadavky, které běžný divák dnes od televize očekává.

Dokument má doporučující charakter, nejde tedy o závaznou vyhlášku. I přesto ale bude v zájmu výrobců digitálních televizních přijímačů a settopboxů, aby limity stanovené v D-booku respektovali, neboť podle nich bude mít koncový divák jistotu, že jim zakoupený přijímač bude bezchybně přijímat digitální vysílání v České republice.

vytisknout  e-mailem