Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hlasujte pro jedinečnost ve druhém kole

Jak se zatím proměnilo pořadí Webparády? První místo si udržel Bělov, díky hlasům veřejnosti se na druhé místo propracovala Krásná a jako třetí zůstává Radostná.

Webparáda únor

1. Bělov
2. Krásná
3. Radostná
4. Voděrady
5. Veselíčko

Starosta a místostarosta hodnotí

Karel Ferschmann je už několik funkčních období starostou malé obce Němčovice. Web této obce zvítězil v roce 2005 v naší soutěži Objev roku. Otec a syn Ferschmannové souhlasili, že se stanou jedněmi z hodnotitelů Webparády. Webmaster a místostarosta Jakub Ferschmann se zaměřil na technickou stránku a stanovil pořadí webů následovně: 1. Bělov, 2. Krásná, 3. Radostná, 4. Veselíčko, 5. Voděrady. Naproti tomu Karel Ferschmann sledoval weby z pohledu uživatele a seřadil je v tomto pořadí: 1. Radostná, 2. Bělov, 3. Veselíčko, 4.-5. Voděrady, 4.-5. Krásná.

Radostná
Předností webu jsou přehledné a úplné dokumenty (vyhlášky, zápisy, rozpočty). Naproti tomu u standardu ISVS jsou místo výročních zpráv závěrečné účty obce, sekce Zprávy z obce je málo aktualizovaná. Vytknout by se dala také nedostatečná komunikace s občany, chybějící informace o datové schránce obce a neinteraktivní aktuální zprávy na titulní stránce (hned vedle jsou přitom funkční odkazy na úřední desce).

Bělov
Kladné ocenění si stránky zaslouží za komunikaci s občany, úřední desku, zápisy z jednání zastupitelstva a kontakty. Za nedostatky by se daly označit slabé šedé písmo na bílém podkladu, které je špatně čitelné, či neuvedení informace o datové schránce. Standardu ISVS chybí správný název (informace) a náplň (například rozpočet, výroční zpráva).

Veselíčko
Web zaujme grafikou či fotogalerií, dostupné jsou informace z jednání zastupitelstva obce. Na druhou stranu je složité proklikávat se úřední deskou, chybí povinný standard ISVS a informace o datové schránce obce. Zlepšit by se mohla i komunikace s občany.

Voděrady
K pozitivům patří komunikace s občany, častá aktualizace, historie webu. Nevýhodou je méně přehledná titulní strana či složitý přístup k základním informacím (kontakty obce). Nevhodné je zveřejňování plošně obsáhlých plakátů. Chybí povinný standard ISVS a informace o datové schránce obce. Ve prospěch Voděrad hovoří to, že v testu rychlosti reakce jako jediní odpověděli, a to ten samý den.

Krásná
Pochválit se dá komunikace s občany či mapa stránek a zveřejnění datové schránky obce. Naproti tomu ovládání horní vodorovné lišty je pro uživatele komplikované, slabé šedé písmo na bílém podkladu je špatně čitelné. Standardu ISVS chybí náplň (například rozpočet, výroční zpráva) a také nebyly k dohledání zápisy ze zasedání zastupitelstva obce.

Do Webparády nasazujeme dva nové weby. V příštím kole se již začne vyřazovat a ze sedmi kandidátů vypadnou obce na posledních dvou místech.

Čížkov
Na stránkách obce se díky přehledné struktuře snadno zorientujete, nadstandardním způsobem je představeno zastupitelstvo obce, ale i části obce (mimo jiné se při prokliknutí každé z nich „rozsvítí“ v záhlaví bod s jejich umístěním na mapě).

Kašava
Kašava vyniká hravým a přitom provzdušněným designem stránek. Rychle se dostanete k požadované informaci. O lokálním dění se dozvíte nejen ze zpráv, tematicky roztříděných, ale i z Foto-video galerie a místním je k dispozici i kabelová televize společná pro obce Kašava, Vlčková, Držková.

 

 

 

vytisknout  e-mailem