Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Křest knihy "Historie dopravní policie"

Muzeum PČR, Praha, 8. říjen 2009 

Komentář k videu v textové podobě:

Kniha historie dopravní policie vznikla při příležitosti 90. výročí založení dopravní policie u nás a z popudu ředitelky Muzea Policie České republiky PhDr. Marcely Machutové, která také napsala její stěžejní část.  Jejími spoluautory jsou plukovník Ing. Leoš Tržil, Jiří Čadek a Čeněk Sudek. A proč vlastně tato kniha vznikla?
 
Marcela Machutová, ředitelka Muzea PČR: „Jednak dopravní policie mne baví už strašně dlouho, už možná 20 let. Přišla jsem k tomu vlastně z lenosti, protože mi to přišlo takový hezký, jednoduchý, nekonfliktní, proto se mi líbila dopravní policie hned tak  zezačátku a jednak má těch 90 let a já si myslím, že 90 let stojí za to. „
 
Autoři se snažili shrnout základní fakta, která jsou rozptýlená v nepřeberném množství archiválií a nejrůznějších pramenů a velmi často nesnadno dostupná, do čtivých a zajímavých kapitol.
 
Plk. Leoš Tržil, ředitel služby dopravní policie: „Tak ta knížka jako sama o sobě vlastně zachycuje celé období činnosti dopravní policie a to od vzniku, to znamená od toho druhého září 1919 doposud . S tím že samozřejmě za pár týdnů, za pár měsíců už bude zastaralá zejména ta pasáž novodobé policie, protože ten vývoj se pořád vyvíjí. Nicméně jsou tam pořád zachycené veškeré údobí dopravní policie a to jak otázka dopravně správních agend, otázka dopravního inženýrství, otázka technického vybavení, to znamená vozový park, oblečení policistů, odívání atd.“
Marcela Machutová, ředitelka Muzea PČR:  „Tam je hrozně zajímavých věcí, třeba vydávání pokut a jak se platily pokuty, bylo to úplně úžasné v Praze, protože neexistovalo takovýto blokový řízení jak je teď, ale každý přestupce dostal takovej papír, jeden papír dostal úřad a oni museli do Dittrichovi ulice v Praze 2 chodit, ty přestupci a stály tam kolikrát frontu a kolikrát museli být i převedeni a to je takový jako hezký.
 
 
Pro více informací o knize se podívejte například na stránky muzea Policie České republiky.

vytisknout  e-mailem