Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

K povodňové situaci společně pod vedením premiéra Nečase zasedl Ústřední krizový štáb a Ústřední povodňová komise

V neděli 9. června 2013 se uskutečnilo další společné zasedání Ústřední povodňové komise (ÚPK) a Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) pod vedením premiéra Petra Nečase. 

Jednotliví členové ÚKŠ a ÚPK podali informace o aktuální situaci, přijatých opatřeních, o činnosti svých úřadů a dalších činnostech, které budou prováděny v souvislosti s povodněmi.
 
Zástupci Ministerstva životního prostředí a ČHMÚ informovali o aktuální hydrometeorologické situaci.
Aktuální situace:
    • Tlaková níže s sebou nese vlnící se studenou frontu, která přinese intenzivní bouřky i trvalé srážky, jenž se dají očekávat během pondělí, místy může napršet i 70 mm srážek.
    • ČHMÚ proto vydal výstrahu povodňového ohrožení (extrémní stupeň nebezpečí) čeká se vydatný déšť, silné bouřky.Povodňová bdělost platí na celém území Česka od dnešní 13. hodiny do odvolání.
    • Během úterý se srážky budou přesouvat na východ.
    • Vodní toky zatím klesají, bouřky a následný trvalý déšť mohou způsobit vzestupy hladin a dosáhnout až 3. stupně povodňové aktivity.
 
Česká geologická služba sdělila, že celá oblast Českeho středohoří, dolního toku Ohře pod Nechranicemi, Hřensko, oblast Vltavy pod Štěchvicemi jsou ohroženy sesuvy půdy. V horských oblastech se v bouřkách mohou vyskytnout přívaly bahna. Byla zřízena krizová linka. Na potenciální riziko budou upozorněny krajské krizové štáby.
 
Ministerstvo zemědělství informovalo o aktuálním stavu na českých tocích. Labe - Mělník 577 cm , Litoměřice 665 cm, v Ústí nad Labem se zítra ráno očekává 670 cm. Aktuální retenční prostor na Vltavské kaskádě je 228 mil m3 (což je pro srovnání  - jako kdyby byly Slapy na suchu).
 
"Včera jsme vydali upozornění na bouřky v postižených oblastech. Dnes se ukázalo, že vyhlášení dvou stupňů povodňové aktivity bylo správně rozhodnuti. Místní povodňové komise jsou aktivizované," říká ministr životního prostředí a předseda Ústřední povodňové komise Tomá Chalupa a dodává: "Po podobných srážkách vždycky nastávají značné sesuvy půdy. Největší z nich je v Dobkovičkach. Na stránkach Ministerstva životního prostředí jsou telefonní čísla České geologické služby, kam můžou starostové hlásit sesuvy a žádat o pomoc."
 
Hasičský záchranný sbor ubezpečil, že všichni jsou vyrozuměni o vyhlášení 2. SPA a prověřil dodržování neodstraňování protipovodňových zábran. Metodika redundance prostředků dobrovolným hasičúm byla distribuována do všech krajů.
Za včerejší den jsou hlášeny 3 epizody - Nýřany, nNový Bor a Kladensko - evakuováno asi 50 lidí, 7 osob zachráněno.
Dnes došlo k vyplavení Jiřetína na Děčínsku, ve šluknovslém výběžku dnes 25 událostí. 200 mimořádných události se řeší aktuálně. Čerpání vody v oblasti Mělníka a Nových Kopist. Celkem bylo od začátku povodní 813 zasažených obcí. Vydávány jsou vysoušeče, Savo, pytle a vysokotlaké vodní čističe. Speciální odřady působí  v oblasti Mělníka a Litoměřic.
 
Vzhledem k riziku náhlého vzestupu i malých toků při intenzivních bouřkách ÚPK a ŮKŠ ve svém usnesení nařizuje všem povodňovým komisím zřídit stálou hlídkovou službu za účelem nepřetržitého monitoringu srážek a hladin všech vodních toků a aktivovat místní varovné systémy.
 
Podle informací Policie ČR nedochází k odstraňování protipovodňových opatření. Aktuálně je nad rámec přímého výkonu služby nasazeno 1320 policistů, kteří jsou doplněni 170 vojáky.
 
Armáda ČR nasadila 400 vojáků, postavena je humanitární základna, a pracuje se na stavbě provizorních mostů.
 
Správa státních hmotných rezerv poskytla prostředky v hodnotě 127 mil. korun. Všechny požadavky jsou uspokojovány. Bude pořízeno 1000 vysoušečů.
 
Ministerstvo financí v pátek Praze uvolnilo 50 mil. Kč . Dalších 50 mil. Kč bude uvolněno ve prospěch Středočeského kraje.
 
Ministerstvo dopravy hlásí uzavřené 4 železniční úseky.
 
Další společné jednání ÚKŠ a ÚPK bude zítra, v  pondělí 9. června v 11 hodin.
 
Pavel Novák
vedoucí mediální skupiny ÚKŠ
tiskový mluvčí Ministerstva vnitra

vytisknout  e-mailem