Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jmenování generálů prezidentem republiky

Pražský hrad, Praha, 28. říjen 2009 

Komentář k videu v textové podobě:

Prezident Václav Klaus 28. října při příležitosti státního svátku na Pražském hradě jmenoval pět nových generálů. Nejvyšší vojenskou hodnost armádního generála získal náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Do vyšších generálských funkcí Klaus povýšil policejního prezidenta Oldřicha Martinů a šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a do první generálské hodnosti pak náměstka ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Miloše Svobodu a šéfa policie v Plzeňském kraji Miloslava Mašteru.

Oldřich Martinů: „Povýšení do vyšší generálské hodnosti vnímám jako velké ocenění práce všech policistek a policistů ČR a je to pro nás pro všechny velký závazek do budoucna.“

Oldřich Martinů je policejním prezidentem od května 2007. Loni v říjnu byl povýšen do hodnosti brigádního generála, v současnosti je generálmajorem.

Miloslav Maštera byl dosud plukovníkem a teď získal první generálskou hodnost. V policii jsou tak nyní celkem čtyři generálové.

Plukovníkem byl dosud rovněž náměstek šéfa celorepublikového Hasičského záchranného sboru (HZS) Miloš Svoboda.

Václav Klaus: „Já předpokládám, že jste si plně vědomi, že povýšení v rámci generálské hodnosti a generálská hodnost sama je vrchol, čeho je možné dosáhnout. Doufám, že to berete dostatečně vážně a doufám, že berete to nejenom jako ocenění, jako povýšení ale že to berete také jako zvýšení zodpovědnosti a pocit, že je potřeba více odvést.“

vytisknout  e-mailem