Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Jeden den s hejtmanem Jihočeského kraje

Jen nemnoho lidí má bližší představu o tom, co dělá člověk ve funkci šéfa kraje. Po návštěvě hejtmana Moravskoslezského kraje, která se uskutečnila loni koncem srpna, jsme se domluvili s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou a strávili jsme s ním jeden pracovní den, pondělí 24. března.

9:00 Porada vedení kraje
Jako každé pondělní ráno, i dnes začíná den hejtmana Jihočeského kraje poradou za účasti uvolněných radních, ředitele krajského úřadu a ředitele kanceláře hejtmana. Radní na ní hovoří o svém aktuálním programu a prioritách. Dnes se projednává Registr smluv, to mimo jiné znamená, jakým způsobem jsou smlouvy zveřejňovány na internetu. V prvním kole byly projednány také zásady územního rozvoje Jihočeského kraje a přitomní byli seznámeni s Deklarací Plzeňského kraje k Národnímu parku Šumava. Jako poslední bod byl diskutován předběžný návrh výstavby velké spalovny, který bude teprve ze strany kraje připomínkován.

10:30 Rozhovor pro Veřejnou správu

12:00 Oběd s Milošem Trojánkem, ředitelem krajského ředitelství Jihočeského kraje, Policie ČR
„Aktuálně se vyměnily osoby ve funkci krajských policejních ředitelů, do Jihočeského kraje přišel krajský policejní ředitel, který dosud působil na Vysočině,“ říká Jiří Zimola. Při dnešním prvním delším osobním setkání spolu řeší otázky bezpečnosti v Jihočeském kraji. „Krajský policejní ředitel se mi jevil jako kompetentní člověk, který má jasnou představu o tom, jak má policie pomáhat a chránit,“ míní hejtman. V loňském roce byly problémy mezi většinovou populací a romskou komunitou na českobudějovickém sídlišti Máj. I to bylo tématem rozhovoru. Krajský policejní ředitel se chce podrobněji seznámit s loňskými událostmi a připravit se na to, že by se podobná situace mohla opakovat. Hejtman vysvětlil svůj pohled na věc, České Budějovice totiž nejsou místem s nějakou významně sociálně vyloučenou lokalitou, na zmíněném sídlišti jsou místa, kde bydlí menšinová skupina romských občanů, běžně však se výrazné problémy neobjevují.

13:00 Rozhovor s Petrou Říhovou z Jihočeské televize JTV o nových výjezdních místech Zdravotnické záchranné služby v kraji

14:00 Schůzka se starostou Mirotic Milanem Brunclíkem nad problémem likvidace bankovních služeb ve městě
Česká spořitelna hodlá v tomto městě uzavřít pobočku a hejtman se starostou hledají řešení, jak zde zachovat alespoň bankomat. „Venkov nechápeme jako místo, které je jen nocležnou pro lidi, kteří se tam přijedou vyspat a ráno jedou do práce, ale místo, kde lidé skutečně žijí a mají právo dostat služby, které potřebují,“ říká Jiří Zimola.

15:00 Přijetí britské velvyslankyně v České republice J. E. Jan Thompsonové
Jiří Zimola hovořil s velvyslankyní o podnikatelských a obchodních příležitostech Jihočeského kraje. Mimo jiné o dostavbě třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín v souvislosti s bezpečností a vztahy s Rakouskem a Německem; o státních kompenzacích, souvisejících s dostavbou dálnice D3 i o možnostech investičních příležitostí při výstavbě letiště v Českých Budějovicích a o problematice financování projektů z evropských fondů.

 
17:30 Předání ocenění členům IZS za nasazení při povodních v červnu 2013
Spolu s předsedou komise IZS Asociace krajů České republiky a hejtmanem Středočeského kraje Josefem Řihákem předává Jiří Zimola ocenění hasičům, policistům a zástupcům obcí, kteří se podíleli na likvidaci loňských povodní. Předání se uskutečnilo v refektáři bývalé Jezuitské koleje v Jindřichově Hradci za účasti starosty města Stanislava Mrvky.

Zuzana Pacinová

vytisknout  e-mailem