Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Inspekce ukončila akci „MELTA“

Akce Inspekce Policie České republiky, na které se podílel doposud největší počet inspektorů byla po dlouhodobém rozpracování úspěšně ukončena. 

Byl podán návrh na zahájení trestního stíhání 18 policistů:
  • 16 policistů Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy - zařazených na různých pozicích,
  • 1 policisty Krajského ředitelství policie Středočeského kraje - služebně zařazeného na vedoucí funkci,
  • 1 policisty Inspektorátu cizinecké policie Praha Ruzyně. 
Policisté jsou podezřelí ze spáchání přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a zločinu přijetí úplatku.
 
Díky několikaměsíční operativně pátrací činnosti se inspektorům podařilo rozkrýt celý systém organizované skupiny policistů, kteří se nechávali nelegálně najímat na práci firmou, zajištující různé činnosti pro filmový průmysl. Podezřelí policisté pobírali úplatky za provádění policejních činností pro soukromé osoby. Při těchto akcích používali služební stejnokroj a služební zbraně nebo jejich plastové napodobeniny. Policisté někdy záměrně označovali své uniformy jiným identifikačním číslem. Dále zneužívali policejní informační systém pro zjišťování informací o majitelích motorových vozidel parkujících v místech vyhrazených pro natáčení. Proto, aby se mohli nechat najmout pro vykonávání činnosti pro soukromou firmu, se policisté v nejednom případě uvolňovali z plánovaných služeb na svém oddělení, někteří tuto mimopracovní činnost vykonávali i v době své pracovní neschopnosti. Policisté mnohdy dokázali odpracovat až 36 hodin pro firmu a následně nastoupit do služby u policie. V několika případech se občané obraceli na takto „sloužící“ policisty v domnění, že se jedná o skutečnou policejní hlídku, která však odmítla zakročit. 
  
Jeden z policistů tuto nelegální činnost svým kolegům organizoval a na základě zakázek různých filmových společností je na konkrétní akce také posílal. Odměna za účast na akci byla pro každého policistu ve výši nejméně dvou tisíc korun. Někteří policisté si dokázali svůj finanční rozpočet vylepšit řádově až o několik stovek tisíc korun ročně.
 
Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 byly podány návrhy na zahájení trestního stíhání podezřelých policistů a státní zástupce je akceptoval.
 
 
Radka Sandorová
tisková mluvčí
Inspekce Policie České republiky
Odkazy do noveho okna

Foto IPČR 1

Foto IPČR 1 

Detailní náhled

Foto IPČR 2

Foto IPČR 2 

Detailní náhled

Foto IPČR 3

Foto IPČR 3 

Detailní náhled

Foto IPČR 4

Foto IPČR 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem