Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový aligátor: In flagranti – Městyse

Obvykle mají zdravou ctižádost. Uplatňují ji i v internetovém prostředí?

Když jsem aligátora navštívil v jeho zimovišti, zrovna jsem psal o jednom zajímavém městysi. Hned mi přinesl jejich abecední seznam a začali jsme hledat, který z nich pochválit. Brzy jsme byli zoufalí. Městyse totiž mají, až na vzácné výjimky, příšerné websity.

Stádlec (570 obyvatel, Táborsko, Jihočeský kraj) má přehlednou úvodní stránku, levý frame se člení na tři barevné bloky. První, nazvaný Samospráva městyse, má sedm rubrik. Představí se v nich zastupitelstvo, škoda, že bez fotografií a s výjimkou starosty i bez elektronických adres. Následuje volební program vládnoucího sdružení nezávislých kandidátů a výbory zastupitelstva. Tabulky, do nichž je vše soustředěno, se ovšem tlučou s designem úvodní stránky. Zápisy z jednání zastupitelstva jsou náležitě aktualizovány. Vše je přehledné a minimalistické. Druhý barevný blok představuje Úřad městyse a má šest rubrik. Patří k nim jak Elektronická úřední deska, tak prezentace školy či Symboly městyse. Třetí barevný blok nese název Společnost. Defilují v něm Spolky a sdružení, Památky a zajímavosti či zpravodaj nebo obsáhlá fotogalerie. Ocenili jsme hlavně přehlednost webu a dobrý servis pro občany.

Nové Veselí (1 238 obyvatel, Žďársko, Kraj Vysočina) má skvělý web. Levý frame obsahuje pět kategorií (O městysi, Samospráva, Úřad městyse, Sport, Kultura), pravý frame má kontakty a odkazy, střed úvodní stránky obsazují Aktuality. V kategorii O městysi nalezneme pěkně zpracovanou historii a památky. Současnost informuje také o občanské vybavenosti. Kategorie Samospráva představuje s fotografiemi radu a její komise, i zastupitelstvo s výbory. Jejich usnesení jsou ukládána do samostatných rubrik. V tomto uspořádání by možná fotografie mohly po rozkliknutí otevírat vstup k elektronickým adresám a přinést stručné charakteristiky představitelů obce. Kategorie Úřad městyse má dvanáct rubrik. Velmi jsme ocenili, že v rubrice Struktura úřadu jsou představeny i jeho pracovnice. Důkladně je pojednán Rozpočet, sledujeme jej od roku 2005 až po rozpočtový výhled na roky 2012–2014. K dispozici je Epodatelna, Zpravodaj trochu usnul kolem roku 2010, důkladné jsou naproti tomu Mapové podklady. Nejrozsáhlejší kategorií je Sport, skvělé stránky místního Sokola spojuje s kategorií Kultura jeho divadelní soubor. V pravém framu jsou soustředěny kontakty, Spolky a církve a odkazy. Výhodou je, že kategorie a rubriky drží formu, návštěvník webu nikdy není uveden do zmatku.

Na první pohled vypadá úvodní stránka městyse Višňové (1 132 obyvatel, Znojemsko, Jihomoravský kraj) graficky přitažlivě. Záhy zjistíme, že na rozdíl od předešlých obcí je úplně přehlcena kategoriemi a rubrikami. Už horní horizontální menu vzbuzuje pochyby, zda vše co obsahuje, musí být právě na úvodní stránce. Rozpaky pak budí neúměrně velké fotografie ve střední části stránky, kde by měly být spíše proniknutelné upoutávky na aktuality. V levém framu kategorie Pro občany, kde bychom čekali něco o úřadu, jde však spíše o nečleněné zpravodajství. Hned pod tím kategorie Mapa webu, v ní 44 položek. Byť uspořádaná abecedně, znamená obrovský zmatek, v němž mezi Lampionovým průvodem a Posvícením musíme chvíli hledat samosprávu či úřad. Tenhle web volá po úklidu! Má bohatý obsah, ale zcela selhal jeho tvůrce. Co by se tu dokázalo s pomocí účelně použitých hypertextových odkazů! Vždyť právě webový design musí respektovat hierarchii informací. Chaos pokračuje. V rubrice Informace (106/199 Sb.) je text dohuštěn jmény zastupitelů i zaměstnanců, pak jsou, naštěstí přehledně, uvedeni v rubrice Kontakt. Podtržená slova nejdou prokliknout, Výbory jsou sepsané jedním způsobem, Zastupitelstvo pro změnu v tabulce. V mnoha rubrikách vyskakuje jen výzva – napište nám! Pane webmastře, už se vás bojíme! Tenhle web zasluhuje ocenění za svůj bohatý obsah. Webmastra je však třeba pro způsobený chaos vyhnat nebo převychovat. Městys tak v hodnocení rázem ztrácí tři body. Závěr: Višňové poslat na stáž do Nového Veselí.

Jiří Chum

Resumé:

Z pěti možných bodů získávají Stádlec 3 body, Nové Veselí 4 body a Višňové 2 body.

vytisknout  e-mailem