Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Humanitární gesto: vláda jednomyslně schválila přijetí 15 syrských rodin s dětmi

Do dvou měsíců by do České republiky mohlo přiletět 15 syrských rodin se zraněnými či nemocnými dětmi, které ze Sýrie vyhnala občanská válka. Přijetí cca 70 uprchlíků je humanitárním gestem, o které Česko požádal úřad vysokého komisaře OSN. 

Vláda dnes, ve středu 14. ledna 2015, rozhodla o přijetí syrských dětí i s rodinami jednomyslně. Účelem přesídlení je pomoci těm nejpotřebnějším, tedy dětem, a dát jejich rodinám možnost integrovat se do společnosti a získat azyl. „Jde o rodiny s malými dětmi, které se v Jordánsku, kam uprchly, nemohou na dostatečné úrovni léčit. Jde o jasné humanitární gesto a akt solidarity. Není to začátek žádné velké přesídlovací vlny. Stále platí, že vláda je proti povinným kvótám v přijímání uprchlíků,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že do Česka přijedou rodiny s velkým integračním potenciálem.
 
Spolu s bezpečnostními složkami vznikne speciální pracovní skupina, která bude během celého průběhu operace úzce spolupracovat se všemi zainteresovanými stranami. Pracovníci Ministerstva zahraničí děti vytipují přímo na místě, kritériem bude preference osob, které vyžadují okamžitou lékařskou péči, míra integračního potenciálu, vzdělání nebo náboženství. Prověřování rodin bude důsledné a tajné služby budou od počátku dohlížet na to, aby vybraní občané Sýrie neměli např. napojení na teroristické buňky.
 
Přesídlenci budou mít možnost zůstat v České republice do konce válečného konfliktu. Získají postavení azylantů a budou-li mít zájem, budou moci zůstat natrvalo. Přesun by mohl začít do dvou měsíců.
 
Uprchlická krize
Syrská uprchlická krize je největší od rwandské krize před 20 lety. Počet uprchlíků mimo Sýrii překročil 3 miliony. Největší zátěž nesou Libanon, Jordánsko a Turecko, kde je dohromady na 3 miliony uprchlíků. Situace v oblasti azylu a migrace EU je kritická. V roce 2014 dosáhl počet žádostí o mezinárodní ochranu historického maxima, a to 500 tisíc žádostí, z nichž čtvrtinu tvoří obyvatelé Sýrie. V Česku požádalo od počátku konfliktu o mezinárodní ochranu cca 200 občanů Sýrie.
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem