Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hudba Hradní stráže a Policie ČR na oslavách 150. výročí narozenin Gustava Mahlera

7.7. 2010 Jihlava a Kaliště u Humpolce 

Komentář k videu v textové podobě:

Hudba Hradní stráže a Policie České republiky opět skvěle reprezentovala nejen policii, ale celý resort Ministerstva vnitra. Jako jediný umělecký soubor ozbrojených složek se zúčastnila oslav 150. výročí narození světově proslulého českého skladatele Gustava Mahlera. Se svým příspěvkem v jinak nabitém festivalovém programu byla zcela výjimečná, a proto také zaujala mnoho posluchačů. V aranži nazvané Gustav Mahler a Vojenská hudba, představila skladby dlouhé řady autorů, které byly určeny vojenským posádkovým kapelám, které v Mahlerově pozdějším dílu zanechaly značnou stopu v podobě inspirace. Komentovaný koncert, který se uskutečnil v Mahlerově rodišti nedaleko domku, ve kterém tento velikán světové hudby přišel na svět, živě přenášel i Český rozhlas. Posluchači, kteří seděli na prosluněném náměstíčku v Kališti, ale i ti, kteří koncert poslouchali v rozhlasu, se tak dozvěděli, jak a proč Vojenská hudba Gustava Mahlera ovlivnila, a ve kterých jeho dílech je možné najít její stopy.
 
Václav Blahunek: „Je to takové trošku mražení v zádech, opravdu si projít ta místa, kde Gustav Mahler se narodil, kudy procházel, kde strávil své dětství, a vlastně přinášíme zde vedle té jeho inspirace přírodou, která je zde opravdu kolem Kaliště úchvatná, přinášíme i tu druhou jeho inspiraci vojenskou hudbu.“
 
Hudba Hradní stráže a Policie České republiky opět dokázala, že je nejen souborem, který doprovází oficiální události, což se také potvrdilo v Jihlavě, kde prezident Václav Klaus odhalil Mahlerův pomník, ale že je také souborem, který dokáže interpretovat řadu různých hudebních žánrů s lehkostí a krásou, a přiláká posluchače na své vystoupení, ať se koná v newyorské Carnegie Hall nebo na náměstí v Kališti.
 
Jiří Novák: „Určitě jsme hrdí na to, že máme těleso, a že ho dokážeme udržet, které je nejenom schopné zahrát fanfáry a vítat důležité návštěvy, jak na Pražském hradě, tak přispívat k atmosféře různých slavnostních příležitostí pro Policii České republiky i některé ostatní naše partnery, ale jsou schopni se zúčastnit i tak významných dnů, jako je 150. výročí narození Gustava Mahlera, který je snad nejdůležitějším narozeným skladatelem na území Čech.

vytisknout  e-mailem