Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Evropský parlament dnes schválil Vízový kodex

Evropský parlament dnes, tj. 2. dubna 2009, schválil klíčový právní předpis upravující pravidla vízové politiky států schengenského prostoru - Vízový kodex. 

"Jedná se o stěžejní legislativní dokument ve vízové oblasti, který patří mezi zásadní úspěchy českého předsednictví v EU v oblasti justice a vnitřních věcí," uvedl ministr vnitra Ivan Langer.

K dokončení legislativního procesu nyní zbývá již jen formální schválení ze strany ministrů, které se očekává v červnu 2009. Vízový kodex vstoupí v platnost 6 měsíců poté.

Vízový kodex bude hlavním právním předpisem společné vízové politiky, upravující zejména společná pravidla pro vydávání schengenských víz (tj. víz pro krátkodobé pobyty na území Schengenu nepřesahující tři měsíce během půlroku či pro průjezd přes území Schengenu).

Členské státy každoročně vyřizují přibližně 11,5 milionů žádostí o krátkodobé schengenské vízum, přičemž ČR vyřizovala za poslední dva roky průměrně 600 tisíc žádostí ročně.

Českému předsednictví se tak podařilo dokončit 2,5leté legislativní úsilí a dosáhnout velice náročného kompromisu nad zněním textu mezi členskými státy, Evropskou komisí a zejména Evropským parlamentem.

Důležitost Vízového kodexu tkví v harmonizaci a vyjasnění stávajících, někdy roztříštěných, pravidel vízového procesu. Vízový kodex je shrnuje do jednoho přehledného předpisu, který bude jakousi "biblí" vízové politiky, a to zejména pro všechny schengenské konzuly.

Mezi zásadní novinky pro žadatele o schengenská víza patří:

  • zavedení obecného práva na odvolání (vč. zdůvodnění) proti zamítnutí víza, jehož podoba je v národní kompetenci;
  • širší kategorie žadatelů podléhajících nulovému nebo sníženému vízovému poplatku;
  • povinné vydávání víz pro více vstupů při splnění určitých podmínek;
  • snaha členských států o větší vzájemné zastupování a tedy konzulární pokrytí ve třetích zemích.
     

Současný návrh Vízového kodexu již také obsahuje úpravu sběru a využívání biometrických prvků ve vízovém procesu, a to v souvislosti s připravovaným spuštěním schengenského Vízového informačního systému, který dále posílí bezpečnost v Evropě bez hranic.

Vízový kodex bude závazný pro všechny členské státy schengenské spolupráce.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


2. dubna 2009

vytisknout  e-mailem