Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

EU definitivně schválila směrnici o zbraních. Ministerstvo vnitra trvá na žalobě na neplatnost

Rada pro obecné záležitosti v úterý 25. dubna 2017 definitivně schválila revizi směrnice o zbraních, která zakazuje velkou část poloautomatických zbraní a zásobníků. Kromě toho také nově zavádí povinnost registrovat repliky historických zbraní či znehodnocené zbraně. ČR se směrnicí nesouhlasí, Ministerstvo vnitra proto předloží vládě návrh na podání žaloby k Evropskému soudnímu dvoru. 

Směrnici Evropská unie schválila i přes ostrý odpor České republiky. „Pro nás je nepřijatelné, aby EU pod záminkou boje proti terorismu trestala legální držitele zbraní, přestože legální zbraně teroristé ke svým útokům prakticky nepoužívají. Vládě proto navrhnu, abychom do 60 dnů podali žalobu na neplatnost směrnice. Směrnici bychom měli implementovat do 15 měsíců, nicméně současně připravíme zcela novou právní úpravu držení zbraní, ve které maximálně využijeme výjimek ze směrnice a stále budeme plně respektovat práva legálních držitelů zbraní,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.

Směrnice mj. zakazuje poloautomatické zbraně upravené z automatických zbraní, poloautomatické zbraně vybavené sklopnou nebo teleskopickou pažbou, poloautomatické zbraně na základě kapacity zásobníku, který je do nich zrovna vložen či zasunut, tzn. více než 20 nábojů pro krátké zbraně a více než 10 pro zbraně dlouhé. Směrnice zavádí také povinnost registrovat nově vyrobené předovky, tedy repliky historických zbraní používané např. v rekonstrukci „bitvy u Slavkova“, povinnost registrovat některé poplašné a signální zbraně nebo povinnost registrovat zbraně znehodnocené.

Změny se dle směrnice mají dotknout prakticky všech držitelů zbrojních průkazů, kterých je v ČR cca 300 tisíc, současně také blíže neurčeného počtu držitelů znehodnocených zbraní, poplašných zbraní a předovek i zásobníků, které zatím nepodléhají žádné evidenci.

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations 

vytisknout  e-mailem