Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webparáda říjen

Využijte poslední možnost hlasovat pro své favority v tomto roce! V listopadu již bude znám vítěz, který získá cenu veřejnosti.

1. Čížkov
2. Bělov
3. Dolní Třebonín
4. Telnice
5. Černá v Pošumaví
 
Letošní první ročník Webparády se pomalu blíží do svého závěru. Zamíchat s pořadím můžete ještě do 15. října, poté bude hlasování zastaveno. Vítěze se dozvíte ve Veřejné správě č. 22, kde představíme také celkový seznam obcí vyslaných do klání o Parádní web 2012. Jak se ve Webparádě proměnilo pořadí? Dolní Třebonín si polepšil a získal třetí pozici, Telnici tak odsunul na čtvrté místo a Černou v Pošumaví na páté místo.
 

Patokryje

Zdeněk Čížek: Stránky malé obce Patokryje jsou jednoduché, vygenerované ze šablony. Návštěvník tam však najde vše důležité, týkající se subjektu obce a její působnosti. Odkazy v pravém sloupci bych všechny nalinkoval jednotně do nového okna. Za poměrně překvapivé považuji možnost vkládat příspěvky k článkům a především návštěvní knihu, kterou dnes na obecních webech po špatných zkušenostech už tak často nenajdete. Je to dobrý začátek, teď jen nezůstat na místě a jít dál.
Jakub Ferschmann: Webové stránky obce Patokryje na mě působí obyčejně. Zasloužily by si větší pečlivost a propracovanost v detailech. Jediné, co rozveseluje bílo-černé barvy, je letecký snímek obce. Na můj vkus je tento snímek ale moc veliký. Samotný obsah je tak odsunut do nižších částí obrazovky a v případě, že má uživatel menší rozlišení, dostává se mimo obrazovku úplně. V takovém případě je pak nucen stránku pokaždé odrolovat, aby se dostal na požadovaný obsah stránky. Zdrojový kód je psán v HTML 5 a to včetně využití značek, které nová verze HTML přináší. To samozřejmě hodnotím pozitivně, jen je škoda poměrně velkého množství chyb, převážně v již nepoužívaných atributech. Dále webové stránky obsahují již zmíněné nejběžnější chyby v přístupnosti, menu je ve stránce před samotným obsahem, více nadpisů nejvyšší úrovně a podobně. Nejsou to chyby sice nijak zásadní, ale nevidomému uživateli mohou znepříjemnit život.
Karel Ferschmann: Web obce Patokryje je na první pohled plný protikladů. Negativně hodnotím především titulní stranu, která nám po otevření předvede velkou fotografii se čtyřmi domky přes polovinu obrazovky, doplněná kresbou jakéhosi fotbalisty. Další informace se objevují teprve po použití posuvníku směrem dolů a stránka je zbytečně dlouhá, a tím i málo přehledná. Už několikrát jsme zde připomínali, že titulka má být především rozcestníkem, který návštěvníkovi nabídne přehled o tom, co web obsahuje a jakým způsobem se k požadovaným informacím dostane. Na druhou stranu hodnotím pozitivně tyto internetové stránky co do obsahu jednoduše rozkliknutelných, pravidelně doplňovaných úředních dokumentů, bohatou fotogalerii, kroniku v elektronické formě, knihu návštěv i videozáznamy z jednání zastupitelstva. Připomínku bych snad měl jen k umístění kamery, která zabírá vždy pouze dva zastupitele, tady bych celkově pozitivní efekt vylepšil jejím umístěním tak, aby zabírala všechny zastupitele přítomné na jednání. Také nevím, proč kniha návštěv má poslední zápis téměř před rokem (21. 10. 2011). Závěrem lze uvést, že po úpravě titulní stránky by hodnocení tohoto webu dopadlo podstatně lépe.
Michal Kuchta: Patokryje používají známou šablonu z Wordpressu, horní menu pod fotografií, články a pravé menu je možné vidět na tisících webech v Česku, namátkou weby našeho kolegy z úřadu, který hraje na housle: zesupliku.cz nebo kvarteto.rehec.cz. Desing je proto funkční, přehledný a vyzkoušený statisíci uživateli na celém světě, ale těžko ho porovnávat s ostatními soutěžícími.
 

Růžová

Zdeněk Čížek: Na první pohled je sympatické, že grafika prostého webu obce Růžová citlivě koresponduje s názvem obce. Nikdy jsem nebyl fanatickým zastáncem povinně zveřejňovaných informací, ale zde je pravda, že jsem se k důležitým dokumentům a informacím úřadu musel proklikávat přes různé odkazy. Příjemnou aplikací je Kalendář akcí, který dává stránkám nádech aktuálnosti a života, stejně tak jako novinky v pravém sloupci. Škoda, že tu není takových uživatelsky vstřícných vychytávek víc. Na malou obec je to slušná prezentace.
Jakub Ferschmann: U stránek obce Růžová bych ocenil zajímavě zvolené pozadí, které vhodně ladí se samotným názvem obce. Bohužel tím pozitivní hodnocení zdá se končí. Autor jaksi opomenul stránky otestovat v jiných webových prohlížečích než je dnes už upadající Internet Explorer (jeho zastoupení je už jen přibližně třicet procent ze všech prohlížečů). Na jiných prohlížečích jsou stránky rozpadlé a samotný obsah je dostupný až po odrolování stránky. Dále bych zmínil na mnoha místech nevhodný kontrast, který způsobuje nečitelnost některých textů. Ve zdrojovém textu jsou obsaženy chyby související zejména s občasným zapomenutím ukončovacích nebo naopak začínajících párových značek a další drobné chyby. Zdůrazním ještě, že pozicování textu pomocí pevných mezer či stále se opakující stylování přímo ve stránce, není nejlepší řešení. Chybou, která se opakuje téměř na každých webových stránkách, je, že nevidomý uživatel musí projít značné množství na každé stránce se opakujících částí, než se dostane na samotný obsah. V tomto případě je to menu, kalendář akcí, anketa a další. Tato skutečnost znepříjemňuje používání těchto stránek pro zrakově postižené uživatele.
Karel Ferschmann: I zde musím podotknout, že titulní stránka není přebal knihy, ale má být rozcestníkem a všechny tyto informace by měly být umístěny především na té části, která se po otevření stránky ukáže přímo na obrazovce monitoru. Při prohlížení stránek obce Růžová v jiných prohlížečích než Internet Explorer totiž obrázek zůstává staticky beze změn na místě, ačkoliv se snažíte klikat na liště v jeho horní části. Teprve po chvíli, kdy se vám zdá, že web nefunguje, zjistíte, že stránky se mění, avšak na jejich spodní straně, která se zobrazí až poté, co sjedete pokaždé posuvníkem dolů. Dále web neobsahuje řadu povinných informací, především Standard ISVS (zákon č. 106/1999 Sb.), rozpočty, výroční zprávy a podobně. Chybí mi zde také komunikace s občany. Pozitivně mohu hodnotit řadu informací o společenských akcích a událostech v obci, ale jejich nepraktické vyhledávání vás za chvíli omrzí a web opustíte.
Michal Kuchta: Webové stránky obce Růžová jsou tak atypické, že možná proto nefungují v řadě běžných webových prohlížečů. Musel jsem oprášit ikonku prohlížeče, který máme všichni standardně ve svých počítačích, ale stejně mě pestrobarevné rozložení prvků nenadchlo. Hlavní stránka je díky tomu velmi nepřehledná. Statický obrázek na pozadí webu jsem ještě neviděl, velmi ztěžuje čtení textu na stránkách. Webu bych udělil prvenství v nové kategorii: využití největších počtu barev na jedné stránce.
 

Celkové hodnocení

Zdeněk Čížek: 1. Čížkov, 2. Bělov, 3. Telnice, 4. Černá v Pošumaví, 5. Dolní Třebonín, 6. Růžová, 7. Patoryje
Jakub Ferschmann: 1. Čížkov, 2. Bělov, 3. Dolní Třebonín, 4. Černá v Pošumaví, 5. Telnice, 6. Růžová, 7. Patokryje
Karel Ferschmann: 1. Čížkov, 2. Dolní Třebonín, 3. Černá v Pošumaví, 4. Telnice, 5. Bělov, 6. Patokryje, 7. Růžová
Michal Kuchta: 1. Čížkov, 2. Telnice, 3. Černá v Pošumaví, 4. Bělov, 5. Dolní Třebonín, 6. Patokryje, 7. Růžová
 

 

Historie soutěže

Soutěží Parádní web 2012 redakce navazuje na projekt Objev roku, v němž byly v letech 2000–2007 systematicky mapovány webové prezentace měst, obcí a dobrovolných svazků obcí. Každý rok tak byly vybírány originálně pojaté a účelně strukturované weby, které získávaly ocenění Tip roku. Ze začátku se tak dělo ve dvou kategoriích (Obce do 5 000 obyvatel a Mikroregiony). Postupný rozvoj webových prezentací obcí nás v následujících letech vedl k rozdělení první z kategorií na obce do 2 000 obyvatel a do 10 000 (posléze 12 000) obyvatel. Od čtvrtého ročníku soutěže, který reflektoval reformu veřejné správy a vznik obcí s rozšířenou působností, se kategorie ustálily na čtyři, a to Obce, Obce s přenesenou působností, Obce s rozšířenou působností a Dobrovolné svazky obcí. Celkem tak byl Tip roku přidělen 182 internetovým stránkám měst, obcí a dobrovolných svazků obcí. Po pěti letech tedy v letošním roce znovu získají nejlepší weby ocenění, Parádní web 2012 obdrží vítězové ve třech kategoriích Obce, Obce s přenesenou působností a Obce s rozšířenou působností. Do soutěže bylo možné se přihlásit během letních měsíců. Do každé kategorie ještě přibudou tipy nominované redakcí a pak vše posoudí odborná porota. Vyhlásí se jedna cena veřejnosti, cena redakce a v každé z kategorií cena poroty.

vytisknout  e-mailem