Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dopravní policie slaví kulaté narozeniny

Muzeum PČR, Praha, 8. říjen 2009 

Komentář k videu v textové podobě:

V roce 1919 se v ulicích československa poprvé objevili policisté specializovaní na řízení dopravy. Takzvaných strážců křižovatek bylo 27.
 
Marcela Machutová, ředitelka Muzea PČR: „Byli jenom půjčení té dopravní službě dopravní stráže a po dvou měsících teda se to ustálilo, a už byla opravdu ta dopravní stráž, měli supr nový uniformy, s takovou cedulkou, kovovou, kde bylo napsáno dopravní stráž. No a potom se vyvíjelo tak, že se ten počet zvyšoval a zmenšoval podle toho, jak byly peníze. Fakt je, že v roce 1939 už jich bylo 200 a už střežili 105 křižovatek."
 
Postupem času se jejich pracovní povinnosti rozšiřovali až na dnešní skutečně širokou škálu činností, které musí dopravní policie zabezpečovat.
 
Plk. Leoš Tržil, ředitel služby dopravní policie: „To je celá škála činností od řízení provozu, usměrňování, dohlížení nad provozem, nad plynulostí, řešení protiprávních jednání, to znamená řešení přestupků, šetření dopravních nehod, za další specifika je u dálničních oddělení , kde ještě navíc je otázka dohledu nad veřejným pořádkem a šetření trestných činů na obslužných zařízení. Ta škála je opravdu široká.“
 
Zpočátku se policisté museli pohybovat po svých,  i když do výbavy strážníka patřilo také jízdní kolo. Od roku 1926 pak měli policisté k dispozici motocykly, o deset let později je nahradila auta. Strážci zákona také během let vyměnili několik uniforem. Od roku 1945 nosili uniformu v zelené barvě, kterou v padesátých letech vystřídala švestkově modrá. Rozhodně nejdéle nosili policisté olivovou uniformu z roku 1967.
 
U příležitosti 90. výročí dopravní policie se také vyznamenávalo. Ministr vnitra Martin Pecina a policejní prezident Oldřich Martinů ocenili dopravní policisty, kteří se zasloužili o rozvoj tohoto útvaru.

vytisknout  e-mailem