Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dočasné znovuzavedení ochrany vnitřních hranic ze strany Itálie

V souvislosti s bezpečnostními opatřeními přijímanými kvůli konání summitu G8 v italském městě L'Aquila ve dnech 8. - 10. července 2009 rozhodla Itálie o dočasném znovuzavedení ochrany hranic (obnovení hraničních kontrol) na svých vnitřních schengenských hranicích (pozemní hranice, lety v rámci schengenského prostoru). 

Hraniční kontroly budou prováděny ve dnech 28. června - 15. července 2009. Dle informací italského ministerstva vnitra jsou kontroly namířeny proti potenciálním narušitelům veřejného pořádku, nicméně jsou plánovány jako systematické.

Občané ČR cestující do Itálie v tomto období by proto měli počítat s možností policejních kontrol při překračování italských hranic. Obnovení hraničních kontrol nic nemění na faktu, že  čeští občané budou moci vstupovat a pobývat na území Itálie s platným občanským průkazem nebo cestovním pasem.

Přijetí uvedeného opatření je v souladu s článkem č. 23 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.562/2006, kterým se stanoví kodex Společenství o pravidlech upravujících přeshraniční pohyb osob.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


25. června 2009

vytisknout  e-mailem