Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Do Česka přiletěly děti z města zasaženého havárií ve Fukušimě

Celkem 34 dětí ve věku 12 až 14 let z japonského města Namie, které bylo v loňském roce vystavené radioaktivnímu záření v souvislosti s havárií v jaderné elektrárně Fukušima, přistálo dnes na letišti Praha – Ruzyně. Děti prožijí v Česku necelé dva týdny a absolvují rehabilitačně-rekondiční pobyt, v rámci kterého je pro ně připraven bohatý doprovodný program, plný volnočasových aktivit.  

„Jsem rád, že se podařilo tento pobyt zajistit dětem, které už v tak mladém věku prožily tolik dramatických událostí. Česká republika opět dává najevo, že jí není lhostejné, co se kolem ní odehrává," řekl Jaroslav Hruška, první náměstek ministra vnitra. Pobyt japonských dětí je hrazen z finančních prostředků zahraniční rozvojové spolupráce na rok 2012 v gesci Ministerstva vnitra.
 
Děti budou v České republice od 1. do 12. srpna. Během svého pobytu, který stráví v Olivově dětské léčebně v Říčanech, navštíví například pražskou ZOO, prohlédnou si historické centrum Prahy či pojedou na výlet do Kutné Hory.
 
Město Namie se nachází asi osm kilometrů od havarované jaderné elektrárny. Právě jeho obyvatelé museli být po ničivém zemětřesení a tsunami v březnu 2011 evakuováni. Město je nyní součástí zapovězené zóny a tento stav se zřejmě několik desítek let nezmění.
 
Děti v České republice pobývají na základě nabídky učiněné 1. místopředsedou vlády a ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem během jeho pracovní návštěvy Japonska v říjnu 2011.
 
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a PR

vytisknout  e-mailem