Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Datovými schránkami prošlo přes devadesát tisíc datových zpráv

V neděli 1. listopadu byl spuštěn ostrý provoz Informačního systému datových schránek. Že je systém funkční, dokazují i čísla o počtu odeslaných datových zpráv. K dnešnímu poledni jich bylo již 90 101. 

Z devadesáti tisíc odeslaných zpráv jich bylo přečteno celých 84,5 procenta, tedy 76 102. Jak ukazuje následující tabulka, počty zpráv den ode dne rostou.

"Tato čísla mě ubezpečují v tom, že systém datových schránek bude fungovat," okomentoval dnes nejčerstvější statistiky ministr vnitra Martin Pecina. Vysoká míra přečtených zpráv po pouhých pěti dnech ostrého provozu ho naplňuje optimismem už z toho důvodu, že firmy systém datových schránek evidentně nebojkotují.

- 1. listopadu 2. listopadu 3. listopadu 4. listopadu 5. listopadu
(do 12 hodin)
Celkem
Dodané datové zprávy 547 12 461 24 045 34 895 18 161 90 101
Doručeno přihlášením (přečtené) 160 8 966 17 274 29 146 20 556 76 102

  

V současné chvíli jsou aktivní všechny datové schránky orgánů veřejné moci a právnických osob zapsaných v obchodním rejstříku. Tedy těch, kteří musí mít datovou schránku ze zákona. Do datových schránek začaly dnem spuštění systému chodit datové zprávy. Přečíst si je však mohou pouze ti, kteří si na poště vyzvedli přístupové údaje do svých datových schránek.

Pouze pro připomenutí. Pokud ještě někdo nemá přístupové údaje, postup, jak je získat, je velmi jednoduchý:

Nejdříve je nutné obrátit se na doručovací poštu a zjistit, zda je tam zásilka s přístupovými údaji uložena (její ukládací doba je 90 dní). Pokud úložní doba skončila, teprve pak je vhodné volat na informační linku 954 200 200. Zde lze získat další informace, například o tom, kde se zásilka nachází a jaké jsou další možnosti, jak ji získat.

V tuto chvíli se zdá nejjednodušší variantou navštívit nejbližší CzechPOINT, kam stačí přijít s dokladem totožnosti, nechat si zneplatnit staré a zažádat o nové přístupové údaje k příslušné datové schránce. Údaje jsou poté zaslány e-mailem, nebo jsou odeslány klasickou poštou výhradně do vlastních rukou adresáta.

Více informací naleznete na www.datoveschranky.info. Správcem Informačního systému datových schránek je Ministerstvo vnitra, provozovatelem systému Česká pošta.

  

Mgr. Marta Selicharová
tisková mluvčí České pošty, s. p.

Bc. Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


5. listopadu 2009

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem