Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Datové schránky umožňují prodloužení časového razítka

Uživatelé, kteří si archivují datové zprávy obdržené před 15. červencem 2010, si mohou zdarma prodloužit platnost jejich časového razítka. Mohou tak učinit přímo v systému datových schránek (ISDS), a to nejpozději do 21. června 2012. 

Tuto možnost nabízí správce systému Ministerstvo vnitra a provozovatel Česká pošta jako doplňkovou službu. Datové zprávy s vypršenou platností časového razítka jsou totiž nadále platné a je mj. umožněna jejich autorizovaná konverze. Jejich platnost a neporušenost lze ověřit v ISDS a platnost podle zákona o archivní a spisové službě zaručuje také právní institut tzv. vyvratitelné fikce.
 
Z důvodu „neplatnosti“ časového razítka by však mohla být v určitých situacích snižována jejich důvěryhodnost. Existuje také riziko, že tento právní výklad vyvratitelné fikce nemusí být v budoucnosti, např. z důvodu změny zákona, považován za relevantní.
 
Proto je v ISDS implementována služba re-autorizace, která zdarma dobu expirace razítka prodlouží. Aby to bylo možné, musí mít datová zpráva aktuálně platné původní časové razítko. Jeho platnost vyprší 21. června 2012. Datová zpráva však také musí být neporušená a obsahovat obálku a přílohu.
 
V této souvislosti upozorňujeme uživatele, kteří mají ve svém počítači nebo v jiném úložišti mimo systém ISDS uloženy datové zprávy v původním formátu ZFO dodané mezi 1. červencem 2009 a 15. červencem 2010 a kteří chtějí takové zprávy rozšířit o nové časové razítko, že tak mohou učinit nejpozději do 21. června 2012 přímo prostřednictvím své datové schránky. Po tomto datu už re-autorizace nebude nikdy možná.
 
V případe datových zpráv, které mají uživatelé uloženy v doplňkové službě České pošty Datový trezor, je re-autorizace provedena automaticky. Pokud jsou datové zprávy uloženy např. ve spisové službě či jiném informačním systému, je možné, že je v něm re-autorizace také zajištěna. Tuto informaci uživatelé zjistí u dodavatele systému.
 
Postup prodloužení časového razítka:
  • Přistupte do své datové schránky přes webové rozhraní na adrese www.gov.cz (Datové schránky – přihlášení)
  • Přihlaste se svými údaji a otevřete menu Ověření datové zprávy
  • V tabulce Autorizace stiskněte tlačítko Vybrat soubor
  • Najděte soubor (datovou zprávu) ve formátu ZFO ve svém počítači nebo jiném úložišti
  • Potvrďte výběr
  • Systém zprávu opatří novým časovým razítkem a nabídne vám ji zpět ke stažení (název staženého souboru je rovněž rozšířen o datum, kdy bude potřebné výše popsaný postup znovu opakovat)
  • Uložte si soubor (datovou zprávu) ve formátu ZFO s rozšířenou platností časového razítka zpět do počítače nebo jiného úložiště
  
  
Mgr. Pavel Novák
ředitel odboru tisku a PR MV
  
Mgr. Marta Selicharová
tisková mluvčí České pošty

vytisknout  e-mailem