Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Datové schránky pomáhají uživatelům. Ti odeslali už 400 mil. datových zpráv

Se stoupajícím počtem služeb, které systém datových schránek nabízí, stoupá každý rok také množství aktivních uživatelů a počet odeslaných zpráv. I díky trendu posledních let, kdy je každý rok odesláno o 15 milionů datových zpráv více než v roce předchozím, bylo 1. listopadu 2016 v 17.09 hod. dosaženo hranice 400 milionů odeslaných zpráv. 

Systém datových schránek slouží od roku 2009 jako zaručený kanál pro komunikaci s veřejnou správou i mezi orgány veřejné moci navzájem. Elektronická podání je možné posílat bez další nutnosti stvrzení elektronickým podpisem nebo dalšího prokazování totožnosti. Přihlášení do datové schránky totiž také slouží jako identifikační prostředek k řadě služeb, jejichž množství se postupně rozšiřuje. Kromě možnosti přístupu ke službám ePortálu České správy sociálního zabezpečení nebo daňového portálu je možné tímto způsobem získat zdarma v elektronické podobě výpisy, které vydávají v papírové podobě za poplatek kontaktní místa Czech POINT. Nejnověji to jsou výpis z rejstříku trestů a bodového hodnocení řidiče.

„Přihlášení do datové schránky chceme vedle občanského průkazu s čipem využít jako další z prostředků, které umožní prokázání totožnosti při užívání online služeb. S využitím tohoto prostředku chceme v příštím roce otestovat a následně spustit do pilotního provozu připravovaný systém pro bezpečnou identifikaci na dálku,“ vysvětluje záměry Ministerstva vnitra náměstek ministra pro ICT Jaroslav Strouhal s tím, že do datové schránky bude možné se v budoucnu naopak přihlásit bez nutnosti pamatovat si přihlašovací údaje pomocí elektronické občanky.

Tím výhody, které přináší datové schránky, nekončí. Každý rok všichni uživatelé automaticky obdrží soupis toho, jaký úřad, kdy a proč zjišťoval jeho osobní údaje. Podobně dostane každý před vypršením platnosti občanského průkazu a cestovního pasu  upozornění s dostatečným předstihem, aby si mohl vyřídit nový doklad. Nově připravovaná služba umožní držiteli datové schránky, aby si zobrazil a případně i vyexportoval transakční historii zpráv za celou historii schránky.

Správce systému je Ministerstvo vnitra, provozovatelem datových schránek pak Česká pošta.


Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations 
 

vytisknout  e-mailem