Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Datové schránky jsou na elektronické formuláře připraveny

Elektronické formuláře a datové schránky. Dvě "novinky", které mají minimálně jeden společný jmenovatel: jejich hlavním smyslem je usnadňovat život lidem i úřadům. 

Do jaké míry je možné skloubit tyto součásti elektronické komunikace a jak jsou vlastně datové schránky na využívání elektronických formulářů připraveny, o tom hovořil 27. dubna 2010 poradce náměstka ministra vnitra pro informatiku Petr Stiegler na semináři "Formuláře - příležitost pro úřady".

Seminář se uskutečnil v konferenčním sále Smíchovského pivovaru v Praze 5 a kromě Petra Stieglera z Ministerstva vnitra se ho zúčastnili také odborníci z Ministerstva spravedlnosti, Státního ústavu pro kontrolu léčiv nebo společnosti Software602.

Na otázku, zda jsou tedy datové schránky na využívání elektronických formulářů připraveny, odpověděl Petr Stiegler jasné "ano" a dodal: "Větší využívání elektronických formulářů přes datové schránky může výrazně zefektivnit elektronickou komunikaci s veřejnou správou i mezi privátními subjekty."

Pokud totiž občan formulářovou technologii použije, může Informační systém datových schránek dopravit podání nejen na podatelnu, ale až do příslušného agendového informačního systému ve formě strukturovaných dat.

To je podle Petra Stieglera výhodně nejen pro uživatele, ale i pro příjemce, tedy pro úřad, který má díky tomu usnadněné následné zpracování dokumentu.

Už v tuto chvíli lze přes datovou schránku posílat veškerá daňová přiznání, podobné řešení připravuje i Český statistický úřad při sběru statistických dat.
 

Půjde to bez elektronického podpisu

Při odesílání elektronických formulářů přes datovou schránku navíc v naprosté většině případů nebude uživatel potřebovat podepsat formulář elektronickým podpisem.

Integritu odesílatele, stejně jako integritu datové zprávy totiž garantuje sám Informační systém datových schránek.

"Odstranění nutnosti používat elektronický podpis tak výrazně zpřístupní elektronickou komunikaci i běžným občanům a živnostníkům," řekl Petr Stiegler s tím, že občan, který komunikuje se státem dvakrát až třikrát ročně, si díky tomu nebude muset elektronický podpis zřizovat.

Další informace v přiložené prezentaci.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tiskové mluvčí

  


27. dubna 2010

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem