Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Datové schránky mají nový informační web - datoveschranky.info a infolinku

Již před Vánoci dal eGON občanům dáreček v podobě informačního webu a infolinky, na kterých lze zjistit novinky týkající se datových schránek. 

Co to je datová schránka?

Datová schránka je elektronické úložiště, které je určeno ke komunikaci s orgány veřejné moci - její pomocí je možné zasílat orgánům veřejné moci a přijímat od nich úřední dokumenty v elektronické podobě (datové zprávy). Tento způsob komunikace nahrazuje klasický způsob doručování v listinné podobě. Datová schránka není e-mailová schránka, jejím prostřednictvím není možné komunikovat přímo s jednotlivými úředníky, ale pouze s celým úřadem. Pomocí datové schránky také nemůžete komunikovat s jinou fyzickou osobou, podnikající fyzickou osobou nebo právnickou osobou.
 

Co nás čeká?

Dne 1. 7. 2009 vstoupí v účinnost nový zákon o informačním systému veřejné správy, který upravuje elektronické úkony a autorizované konverze dokumentů.

Datové schránky transformují vnitřní a vnější vztahy veřejné správy pomocí informačních a komunikačních technologií. Cílem je rychlejší, spolehlivější a levnější poskytování služeb veřejné správy nejširší veřejnosti. Důležitým prvkem zákona je uznání elektronických dokumentů jako rovnocenných s papírovými a zajištění jejich bezpečnosti.
 

Jak spolu souvisí kontaktní místo Czech POINT a datová schránka?

Czech POINTy zájemcům zprostředkují - kromě již běžných služeb - přístup do datové schránky. Pracovník na přepážce za poplatek dokument z datové schránky vytiskne, nebo naopak donesený dokument zkonvertuje do elektronické podoby, opatří elektronickým podpisem a odešle danému orgánu veřejné moci.
 

Kdo může a kdo musí mít datovou schránku?

Datovou schránku mohou bezplatně získat fyzické osoby, nepovinná je také pro podnikající fyzické osoby, naopak zřízení pro právnické osoby je povinné a totéž platí pro orgány veřejné moci.
 

Kde získáte více informací?

V pracovních dnech v době od 9:00-18:00 můžete své dotazy volat na číslo 954 200 200. Na otázky vám také odpoví prostřednictvím ePoradny na http://www.datoveschranky.info/.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


16. ledna 2009

vytisknout  e-mailem