Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další krok ke zrušení bariér - další krok ke zrušení vízové povinnosti s USA

Dnes 14. října 2008 podepsali ministr vnitra Ivan Langer a velvyslanec Spojených států Richard Graber memorandum upravující posílenou spolupráci mezi orgány vynucování práva a bezpečnostními sbory obou států v boji proti terorismu. 

"Úkolem současné vlády je rušení bariér. Plníme, co jsme slíbili. Jedním z prvních kroků bylo zrušení vízové povinnosti s Kanadou. Historickým krokem pak byl vstup České republiky do Schengenského prostoru, kdy padla poslední železná opona a stali jsme se plnoprávnými členy Evropské unie. Zrušení vízové povinnosti s USA je dalším krokem k tomu, aby občané České republiky mohli volně cestovat a nebyli občany druhé kategorie," uvedl ministr vnitra.

Podepsaný dokument vymezuje oblasti a způsoby posílené spolupráce mezi ČR a USA, která povede ke zlepšení schopnosti bezpečnostních orgánů odhalovat teroristy a osoby podezřelé z terorismu a bránit jim v provádění útoků a dalších nekalých aktivit. I když Česká republika není prvním evropským státem, který se do této formy spolupráce zapojil, je odhodlána rozvíjet vzájemnou spolupráci se Spojenými státy s cílem potírat co nejúčinněji hrozbu mezinárodního terorismu. Memorandum je plně v souladu s vnitrostátními právními řády obou států a nevyžaduje ke své účinnosti dodatečnou zákonodárnou iniciativu. Orgány vynucování práva a další bezpečnostní orgány budou v rámci vzájemné spolupráce používat pouze dosavadní pravomoci a postupy.

Vzhledem k citlivému obsahu, který zahrnuje specifické informace o operativní spolupráci, nebude memorandum veřejné.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


14. října 2008

Odkazy do noveho okna

Ministr vnitra Ivan Langer a další účastníci

Ministr vnitra Ivan Langer a další účast... 

Detailní náhled

Podpis dohody

Podpis dohody 

Detailní náhled

Richard Graber

Richard Graber 

Detailní náhled

Richard Graber a Ministr vnitra Ivan Langer

Richard Graber a Ministr vnitra Ivan Lan... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem