Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Další afghánské děti se budou v ČR léčit v rámci humanitárního programu MEDEVAC

V rámci pokračující realizace humanitárního programu MEDEVAC v Afghánistánu, jehož gestorem je Ministerstvo vnitra ČR, přiletí vojenským leteckým speciálem AČR v pátek dne 8. srpna 2008 ve 14:10 hod. na vojenské letiště Praha–Kbely dva afghánští pacienti se svým doprovodem, kteří se v ČR podrobí léčbě v rámci humanitárního programu MEDEVAC. 

Sedmiletý Abdullah a osmiletá Muzhgan podstoupí plánované operace vrozených srdečních vad v Dětském kardiocentru Fakultní nemocnice v Motole.

Tyto dvě afghánské děti byly do humanitárního programu MEDEVAC vybrány expertním týmem lékařů z Ústřední vojenské nemocnice Praha a z Dětského kardiocentra Fakultní nemocnice v Motole, kteří byli počátkem prosince loňského roku vysláni Ministerstvem vnitra ČR do vojenské polní nemocnice AČR v Kábulu, aby se tam podíleli na výběru dětských pacientů z Afghánistánu, vhodných pro transport do ČR za účelem podstoupení léčby.

Děti budou i se svým doprovodem po svém příletu do ČR převezeny na Infekční oddělení Fakultní nemocnice v Motole, kde se podrobí vstupnímu karanténnímu vyšetření.

Humanitární program MEDEVAC, jehož pokračování bylo schváleno vládou ČR a jehož realizace je zajišťována Ministerstvem vnitra ČR v úzké spolupráci s resorty ministerstev obrany a zdravotnictví, je určen pro vážně nemocné pacienty (převážně děti) z válkou postižených či jinak potřebných oblastí, pro které je za stávajících okolností nutná lékařská péče v jejich domovině nedostupná. Vláda na jeho letošní pokračování uvolnila finanční částku ve výši 5 milionů korun.

Dosavadní bilance humanitárního programu MEDEVAC činí za léta 1993 až 2008 celkem 120 transportovaných a v ČR léčených pacientů (většinou dětí) z oblastí postižených válkou či přírodními katastrofami jako je Bosna a Hercegovina, Kosovo, Čečensko, Irák, Pákistán a Afghánistán.

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


6. srpna 2008

vytisknout  e-mailem