Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Czech POINT jede!

Česká republika, stav k 25.11.2009 

Komentář k videu v textové podobě:

„Končí doba zbytečného obcházení úřadů, hodinová čekání či zdlouhavé dojíždění. Už si nikdo nemusí brát dovolenou, aby si jel vyřídit výpis z katastru nemovitostí do vzdáleného města.“ Tato slova zněla při zahajování provozu prvního Českého Podacího Ověřovacího Informačního Národního Terminálu, tedy Czech POINTu na jaře v roce 2007. Czech POINT je projektem, jehož cílem je zredukovat přílišnou byrokracii ve vztahu občanů a veřejné správy. Základním heslem projektu od jeho počátků bylo – obíhat mají data, ne občan.

V současné době je Czech POINT již zavedenou službou a občané české republiky si na něj a jeho služby zvykli. A to nejen v České republice. Czech POINTy jsou totiž k nalezení třeba i ve vzdáleném Sydney.
V současné době už Czech POINT nabízí širokou škálu služeb, které jsou hojně využívány.

V listopadu 2009 bylo v provozu 4360 pracovišť Czech POINT, která vydala téměř dva a půl milionu výstupů. Nejčastěji najdete Czech POINT na obecních úřadech a pracovištích České pošty. Celkový počet Czech POINTů by měl narůst až na 5 783, což bude představovat více než 90 % pokrytí území ČR systémem Czech POINT.

A co pracovníci Czech POINT nejčastěji občanům vydávají? Bezkonkurenčně nejžádanějším dokumentem je výpis z rejstříku trestů. Těsně následovaný výpisem z katastru nemovitostí a obchodního rejstříku.

Cílem projektu Czech POINT bylo vytvořit garantovanou službu pro komunikaci občanů se státem prostřednictvím jednoho universálního místa, na kterém je možné získat a ověřit data z veřejných i neveřejných informačních systémů, úředně ověřit dokumenty a listiny, převést písemné dokumenty do elektronické podoby a naopak, získat informace o průběhu správních řízení ve vztahu k občanovi a podat podání pro zahájení řízení správních orgánů. To vše se podařilo. To vše už funguje. Czech POINT splnil všechna očekávání.

 

vytisknout  e-mailem