Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Čtenáři se rádi vracejí

Knihoven, které se zúčastnily soutěže Knihovna roku 2013, jsme se zeptali: Jakým způsobem se vám daří prosazovat knihovnu jako komunitní centrum, jakými aktivitami ozvláštňujete nabídku služeb a které moderní prostředky se vám osvědčily?
 
Jaroslava Kiršová, knihovnice, Středisková knihovna Břasy-Stupno (569 obyvatel)
V roce 2012 byla knihovna opravena a rozšířena o dětské oddělení. V nově upravených prostorách nabízí profesionální služby. Velký důraz je kladen na práci s dětmi, zejména na spolupráci s místní základní školou. Lekce informační výchovy doplňují různé zábavné aktivity: besedy, soutěže, kvízy, nocování v knihovně, přijímání prvňáků mezi čtenáře a vycházky po okolí, zaměřené na historii našeho kraje. Většinu těchto zájmových forem práce vymýšlím a připravuji sama. Svoje služby ale knihovna poskytuje uživatelům všech věkových kategorií. Jsou zde k dispozici informace z počítačových databází, on-line katalog, přístup na internet, programy Word a Excel, reprografické služby, prodej informačního zpravodaje obce, meziknihovní výpůjční služba, pokud je potřeba také roznášková služba imobilním občanům. O všech poskytovaných službách se dozvíte na www.knihovnastupno.webk.cz a webu obce. Velká pozornost je také věnována nákupu knihovního fondu, neboť čtenář už dávno nechce jen „něco na čtení“, ale přichází pro určitou knihu, novinku, nebo oblíbeného autora. U dětí je to jiné, tam je důležité společně s malým čtenářem najít knihu, která se mu bude líbit a která ho zaujme. Na tom záleží, jestli se do knihovny bude vracet. V neposlední řadě, každý čtenář očekává příjemné prostředí a obsluhu, která mu pomůže i poradí. Důležité je dát každému návštěvníkovi na vědomí, že je v knihovně vítán, promluvit s ním, zajímat se o to, co potřebuje a jestli mu můžu s něčím pomoci. Při odchodu musí každý mít pocit, že se těším na jeho příští návštěvu. Žádné zázraky se v naší knihovně nedějí. Jen dělám práci, která mě baví a mám podporu obce a své regionální knihovny v Rokycanech.
 
Hana Obrtelová, knihovnice, Místní knihovna v Troubkách (2 087 obyvatel)
Místní knihovna Troubky má dlouholetou tradici: 1861 žákovská knihovna, 1920 veřejná knihovna, 1930 obecní knihovna, 1952 místní lidová knihovna a od roku 1960 jsou známá jména všech knihovníků až do dnešní doby. Jsme rodinná knihovna s individuálním přístupem ke čtenářům, kteří se mohou na naše služby vždy spolehnout. Máme velmi kvalitní knižní fond, který je pravidelně doplňován o nové svazky. Každé čtvrtletí nabízíme čtenářům nové knihy, a to díky propracovanému systému cirkulace knih s regionální knihovnou v Kojetíně. Často také využíváme možnosti meziknihovní výpůjční služby a v neposlední řadě důsledně dodržujeme provozní dobu. Naše knihovna je maximálně podporována zřizovatelem, obcí Troubky, zastoupenou starostou Radkem Brázdou. Finanční příspěvek na nákup knih je každoročně valorizován a navíc zřizovatel podporuje všechny knihovnické aktivity, přispívá na úhradu besed se spisovateli a pozvanými osobnostmi, podle potřeby financuje nové počítačové vybavení i počítačové programy, a také podporuje a průběžně financuje rekonstrukci, modernizaci a údržbu interiéru knihovny, pořizování nového nábytku, malování, vybudování bezbariérového vstupu. Vybraných knihovnických akcí se účastní pan starosta osobně. Čtenáři oceňují příjemné a moderní prostředí knihovny, širokou a rozmanitou nabídku knih a ochotnou obsluhu, a proto se k nám rádi vrací.
 
Pavlína Jílková, knihovnice, Obecní knihovna Kratonohy (580 obyvatel)
Knihovna Kratonohy je otevřena dvakrát týdně, nyní o prázdninách zhruba třikrát v měsíci. Je centrem zábavy a vzdělávání pro naše děti a všechny občany. Nejlepší způsoby prosazování knihovny jsou především námi pořádané akce. Nejčastěji kulturní, ty jsou pro naše občany nejvíce lákavé, méně pak vzdělávací. Patří mezi ně již celorepublikově známá Noc s Andersenem, dále pak námi pořádané menší akce, jako jsou například ruční práce, vyrábění všeho druhu, nebo pohádkové čtení pro děti. Z těch vzdělávacích akcí sem patří například besedy, či malé přednášky. Nejlepší spolupráce je s naší základní školou. Nabídka služeb naší knihovny je ozvláštněna o službu pro nejstarší, nemohoucí, či příliš zaměstnané občany. Jedná se o takzvanou donáškovou službu. Senior či zaneprázdněný občan si může objednat knihy osobně, elektronickou poštou, či po telefonu. Knihovnice jim poté knihy doveze až domů. Z moderních prostředků využíváme internet pro veřejnost. Návštěvníci si tak mohou vyřídit svou elektronickou poštu, či cokoli jiného v naší knihovně zcela zdarma. Dále mají návštěvníci knihovny k dispozici knižní novinky díky výměnnému fondu z hradecké knihovny, který se třikrát až čtyřikrát ročně obnovuje.
 
Dana Reiterová, vedoucí, Knihovna Dr. E. Bořického Milín (2 170 obyvatel)
Knihovnu jako komunitní centrum se nám daří zajišťovat ochotou, vstřícností a prací mnohdy nad rámec našich pracovních povinností. Nabídku služeb ozvláštňujeme využitím nízkoprahu pro uzavřené oslavy a pořádáním osvědčených akcí pro rodiny, nejen pro knihovnickou veřejnost. Z moderních prostředků se nám osvědčily běžná klasická výpočetní technika – kopírky, skenery a dataprojektor. Využíváme také propagaci na webu a sociálních sítích. Nemáme ještě elektronické čtečky, protože zatím nikdo z návštěvníků o ně neprojevil zájem.
 
Hana Pščolková, ředitelka, Městská knihovna Vratimov–Žabeň (770 obyvatel)
V malých obcích, kde všechny organizace spolu velmi úzce spolupracují, je spousta akcí provázaných a se spoluprací nemáme problémy. Obec Žabeň si současně vytvořila i Komunitní radu, kdy na jednotlivých schůzkách se všichni vzájemně informují o svých akcích a domlouvá se spolupráce. V době, kdy se přestavovala místní škola, probíhalo dopoledne v knihovně vyučování a odpoledne se půjčovalo. V současné době nabízíme k vypůjčení tematické kufříky a připravujeme soubor deskových her. Cirkulační soubory knih jsou aktualizovány o nově vycházející velmi žádané tituly. Využíváme všechny prostředky, které umožňují digitální zveřejňování informací.
 
připravila Ivana Jungová

vytisknout  e-mailem