Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Cisternové stříkačky nebo nový automobilový polygon.  Ministerstvo  vnitra vyjednalo navíc 3,7 mld. Kč z prostředků EU pro policii a hasiče

Nová technika i nové projekty. To vše policii i hasičům umožní financovat 3,7 mld. Kč z nového evropského nástroje REACT-EU, který vznikl v reakci na pandemii covid-19. Navýšení prostředků se podařilo vyjednat Ministerstvu vnitra. 

Půl na půl si hasiči a policisté rozdělí 3,7 mld. Kč, které Ministerstvo vnitra (MV) nově vyjednalo z evropského nástroje REACT-EU. MV plánuje z prostředků podpořit řadu klíčových projektů, které jsou maximálně připraveny k realizaci. V rámci Hasičského záchranného sboru půjde např. o velké projekty na pořízení specializované techniky pro zásahy proti nebezpečným látkám, u Policie ČR o modernizaci výcvikového střediska v Brně-Řečkovicích.
„Podpory z EU pro policisty a hasiče si vážíme, protože zapojení těchto sborů do boje proti pandemii bylo a je klíčové. Je vidět, že v EU máme partnery, na které se můžeme spolehnout,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Mezi Ministerstvem vnitra podpořenými projekty pro Hasičský záchranný sbor by mělo být mimo jiné pořízení speciální cisternové automobilové stříkačky, automobilových žebříků, technických automobilů požární ochrany nebo dekontaminační techniky. U policejního sboru chce MV podpořit nový automobilový polygon v Komárovicích nebo nákup speciálních vozidel s termovizí.

Nové prostředky vyjednalo MV v rámci navýšení alokace z Integrovaného regionálního operačního programu, resort vnitra se na alokaci 3,7 mld. Kč bude podílet spolufinancováním ve výši 15 %. V této souvislosti vypsalo Ministerstvo pro místní rozvoj výzvu č. 96 Integrovaný záchranný systém – Policie ČR a Hasičský záchranný sbor ČR. Příjem žádostí odstartuje 5. května 2021.




Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations
 

vytisknout  e-mailem