Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Chovanec: Předložíme novelu zákona o volbách do zastupitelstev krajů

Ministr vnitra Milan Chovanec s předsedou hnutí STAN Petrem Gazdíkem představili společný návrh na novelu zákona o volbách do zastupitelstev krajů. Novela by měla do budoucna odstranit problémy související s neslučitelností funkce člena zastupitelstva kraje s funkcemi v ústředních orgánech státní správy. Novelu chtějí prosadit ještě v tomto volebním období. 

Důvodem novelizace jsou nejasnosti spojené s výkladem zákona ohledně neslučitelnosti funkce předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové s funkcí krajské zastupitelky. Z posudků, které si Ministerstvo vnitra nechalo zpracovat, vyplývá, že funkce vykonávaná v ústředním orgánu státní správy není slučitelná s výkonem mandátu člena zastupitelstva kraje. Hnutí STAN však zastávalo opačný názor, opíralo se při tom o odlišný právní rozbor.

Naše stanovisko zůstává v tomto případě stále stejné. Do budoucna ale chceme nejasnosti s výkladem odstranit. Proto jsme se společně s panem Gazdíkem rozhodli předložit novelizaci zákona o volbách do zastupitelstev krajů,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. V případě přijetí novely tak nebude zákon o volbách do zastupitelstev krajů již upravovat neslučitelnost funkce krajského zastupitele s funkcí v ústředním orgánu státní správy.

Přestože náš právní názor zůstává stejný, díky této dohodě ztrácíme důvod obracet se v případě mandátu paní Drábové na soud,“ dodal předseda hnutí STAN Petr Gazdík s tím, že se změnu pokusí prosadit ještě v tomto volebním období. To potvrdila i Dana Drábová. „Nechceme zatěžovat soudní aparát. Můžeme-li dosáhnout sladění obou zákonů jinou než soudní cestou, tak zaplať pánbůh. To byl od počátku náš záměr. Protože věřím slovům pana ministra, mandátu krajské zastupitelky se vzdám obratem,“ říká předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a dosavadní krajská zastupitelka za STAN Dana Drábová.


Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

Odkazy do noveho okna

Milan Chovanec

Milan Chovanec 

Detailní náhled

Petr Gazdík

Petr Gazdík 

Detailní náhled

Dana Drábová

Dana Drábová 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem