Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Česká republika se účastnila dalšího zasedání zemí Salcburského fóra

Zástupci Ministerstva vnitra se za Českou republiku účastnili 14. a 15. června 2018 ministerské konference zemí Salcburského fóra v Bukurešti. Konference se kromě členských zemí Salcburského fóra, tedy Česka, Rakouska, Slovenska, Slovinska, Maďarska, Polska, Bulharska, Rumunska a Chorvatska, účastnily také země západního Balkánu a Moldavsko. 

Zásadními tématy konference bylo opět odhodlání spolupracovat na ochraně vnější hranice EU. Země Salcburského fóra včetně Česka se zavázaly společně bojovat s nelegální migrací a pašováním lidí. Účastníci konference také vyjádřili znepokojení nad aktuálním vývojem v oblasti migrace na západním Balkánu. Proto se země Salcburského fóra a západního Balkánu dohodly na pokračování spolupráce a v případě zhoršení situace na přijetí dalších rychlých opatření. Česká republika je v tomto regionu prostřednictvím policejních kontingentů na vnějších hranicích dlouhodobě přítomná a v ochraně hranic přímo v těchto zemích bude pokračovat. Státy se také shodly na nutnosti posílení Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex.

Shrnutím zásadních bodů konference je právně nezávazná deklarace (viz příloha), ve které státy potvrzují právě odhodlání společně působit zejména v oblasti posílení policejní spolupráce a bezpečnosti na západním Balkáně, ochrany hranic a boje proti příhraničnímu organizovanému zločinu.

Salcburské fórum vzniklo v r. 2001 jako platforma pro dialog Rakouska se zeměmi střední a východní Evropy především k tématům policejní spolupráce, ilegální migrace či sladění azylových procedur. Delegaci ČR tentokrát vedl náměstek ministra vnitra pro řízení sekce ekonomiky a provozu Jiří Zmatlík.

Marika Vitnerová
pověřená řízením odboru tisku a PR 

vytisknout  e-mailem