Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Avízo – Slavnostní zahájení výstavy „Mistr Jan Hus a jeho svět“

Ve čtvrtek 25. června 2015 se od 16.00 hodin uskuteční slavnostní zahájení výstavy „Mistr Jan Hus a jeho svět“. Účast na slavnostní vernisáži přislíbili místopředseda PS PČR Mgr. Petr Gazdík, senátor prof. Václav Hampl, náměstek MV pro státní službu RNDr. Josef Postránecký a náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy a archivnictví JUDr. PhDr. Petr Mlsna, Ph.D. 

Záměrem této výstavní akce je důstojným způsobem připomenout 600. výročí Husova upálení. Expozice má komorní charakter, přesto soustřeďuje historicky nejvzácnější dokumenty z fondů a sbírek Národního archivu, rámcově spojené s Husovým působením a dobou, v níž žil.
 
Výstava nevelká rozsahem, ale mimořádně bohatá na archivní unikáty, vůbec poprvé seznámí širokou veřejnost s nejvýznamnějšími historickými dokumenty k husovské problematice uloženými ve fondech a sbírkách Národního archivu. Doslova šperkem celé expozice, zářícím barvami a zlatem, bude zmíněný kališnický Litoměřický graduál, poskytnutý Státním oblastním archivem v Litoměřicích.
 
Výstava bude pro veřejnost otevřena ve dnech 26.–30. června 2015. Uskuteční se také dvě volně přístupné přednášky.
 
Pro účast na akci je nutná akreditace. Novináři, kteří se do středy 24. června do 16. hodiny neakreditují, nebudou na slavnostní zahájení vpuštěni. Redakce tímto žádáme, aby zaslaly i jména členů štábů a fotografů. Akreditaci zasílejte na e-mailovou adresu gabriela.vankova@mvcr.cz.
 
Slavnostní zahájení výstavy „Mistr Jan Hus a jeho svět“
Kdy
čtvrtek 25. června 2015
Čas
16.00 hodin
Kde
Národní archiv, hlavní budova v Praze 4-Chodovec

vytisknout  e-mailem