Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Avízo – předání vzácných fotografických materiálů z dílny Alexandra Paula do depozitářů Národního archivu

Dne 15. října 2014 uloží Národní archiv do svých speciálně klimatizovaných depozitářů první část negativů, jejichž autorem je jeden z nejvýznamnějších českých fotografů Alexandr Paul. Tento archiv obsahuje černobílé i barevné negativy, diapozitivy různých formátů (kinofilm, svitkové filmy, ploché filmy, skleněné desky), fotografie a další archiválie. 

Stav, v jakém se nyní archiv nachází, je odbornými restaurátory hodnocen jako havarijní. K jeho záchraně byl ustaven spolek Archiv atelieru Paul, který vypracoval projekt Záchrana a zpřístupnění archivu Atelieru Paul. Záměrem je zastavení/zpomalení degradace originálních snímků, jejich uložení na bezpečném místě a zpřístupnění digitalizovaných tisků veřejnosti. Proto byla uzavřena depozitní smlouva s Národním archivem ČR. Spolupráce Národního archivu se spolkem Archiv ateliéru Paul je výrazem snahy České republiky o zachování významného fotografického odkazu, který přispěje k bližšímu poznání naší historie.
 
K předání fotografických materiálů do depozitářů Národního archivu dojde za účasti potomků Alexandra Paula na slavnostní tiskové konferenci v budově Národního archivu v Praze na Chodovci 15. 10. 2014 v 11:00 hod. Pro zástupce tisku je připravena výstava fotografií z dílny Atelieru Paul i ukázky z restaurování a digitalizace materiálů. Bude možné natáčet a fotografovat i místo samotného uložení negativů, speciální depozitáře klimabox.
 
Z důvodu bezpečnostních opatření je na akci vyžadována akreditace. Žádosti o akreditaci zasílejte, prosím, na kontaktní e-mail bretislav.oliva@mvcr.cz do 9.00 hod. dne 15. 10. 2014. Informace Vám rádi poskytneme na telefonních číslech 974 832 315 nebo 603 190 842.
 
 

Tisková konference k předání materiálů z dílny Alexandra Paula

 
Kdy
středa 15. října 2014
Čas
11.00 hod.
Kde
Archivní 4, Praha 4 – Chodovec

 

 
Odkazy do noveho okna

Alexandr Paul

Alexandr Paul 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem