Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Avízo - Historičtí nadšenci promění policejní muzeum v četnickou školu

Muzeum Policie České republiky v Praze na Karlově se o víkendu 7. a 8. září promění v četnickou školu, ve které si nadšenci z klubů přátel historie z celé republiky vyzkouší, jak probíhal výcvik našich četníků ve školách na konci 30. let 20. století.  

Návštěvníci muzea díky tomu budou moci nahlédnout do třídy a být svědky teoretické výuky, včetně výuky práva nebo jazykové přípravy, přičemž budou moci i sami vyzkoušet, jak by uspěli například v diktátu z českého jazyka, který byl rovněž součástí zkoušek prvorepublikových četníků. Přehled o výcviku v zacházení se zbraněmi návštěvníci získají na dvoře muzea, který bude pro tuto příležitost proměněn na cvičiště v tehdejším stylu.
 
V neděli se návštěvníci budou moci svézt historickým linkovým autobusem a zhlédnout dobové řízení dopravy nebo jízdu četníků na služebních bicyklech. Pokud do muzea dorazí na vlastním bicyklu, mohou si vyzkoušet jízdu zručnosti nutnou rovněž k získání kvalifikace k výkonu povolání četníka. Na závěr se budou moci zúčastnit slavnostní přísahy četníků a předání vysvědčení zástupce Zemského velitelství četnictva. Od 14.00 hod. se pak uskuteční v kostele Nanebevzetí Panny Marie v areálu muzea bohoslužba za oběti září 1938 z českých četníků, vojáků i obyčejných obyvatel tehdejší Československé republiky.


 
Četnická škola v Muzeu PČR
kdy
sobota a neděle 7. a 8. září
čas
vždy od 10 do 17 hodin
kde
Muzeum PČR, Praha 2, Ke Karlovu 1

vytisknout  e-mailem