Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Aktuální informace k situaci ve Vrběticích

Bezmála čtyři stovky evakuovaných obyvatel, zhruba sto šedesát policistů, vojáků a hasičů v pohotovosti, stále slyšitelné neřízené detonace. Takový je aktuální stav, který panuje v areálu vrbětického muničního skladu a jeho okolí, kde včera ráno explodoval další objekt. Událost se obešla bez zranění. Příčinu explozí zatím neznáme, policie pokračuje v šetření a pracuje s několika verzemi. Podle prvotních poznatků se předpokládalo, že by příčinou výbuchů mohl být sesuv kráteru, který způsobil výbuch 16. října 2014, podrobnější letecký průzkum v průběhu dne ukázal, že došlo k explozi objektu č. 12. 

První výbuchy se ozvaly ve středu 3. 12. 2014 krátce po sedmé hodině ranní. Detonace pokračují prakticky neustále, nikoliv však s takovou intenzitou. Poslední byl zaznamenán dnes po poledni.

Ministr vnitra Milan Chovanec okamžitě svolal koordinační schůzku s hejtmanem Zlínského kraje, policejním prezidentem, generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru a zástupců policie a hasičů Zlínského kraje.

Policisté nařídili ve středu 3. 12. 2014 evakuaci obcí Haluzice a Lipová, objektu bývalých Vlárských strojíren a nedaleké střední odborné školy. Zatímco do podniku a školy se mohli lidé vrátit už dnes ráno, Haluzice a Lipová jsou neustále v režimu evakuace. Podle policejního velitele zásahu se dnes večer rozhodne, zda se budou moci občané vrátit do svých domovů.

Ve středečních podvečerních hodinách se k místu aktuálně vybuchlého objektu č. 12 vznesl armádní vrtulník. Pořízené fotografie a posádka potvrdily, že je sklad zasažen požárem a že jde o prostor vzdálený necelý kilometr od původního epicentra.

V akci je i dron s termovizí. Pyrotechnici se nemohou z bezpečnostních důvodů ke skladu č. 12 přiblížit. Podle předložených seznamů firmy, jež v tomto objektu skladuje munici, se uvnitř v době výbuchu nacházelo 12,8 tun zalaborovaných výbušnin. Jednalo se o dělostřelecké granáty, miny a samopaly.

Dnes ráno se sešli starostové obcí s velitelem zásahu a náměstkem policejního prezidenta. Policejní vrtulník je ve vzduchu a celou oblast monitoruje. V akci je i dron. Konec evakuace bude taktéž záviset na výsledcích leteckého monitoringu. Evakuovaným obyvatelům poskytují na místě psychologickou péči dva odborní pracovníci. Někteří evakuovaní využili nabídky na ubytování v lázeňském domě Hubert v Luhačovicích, který je ve vlastnictví Ministerstva vnitra.

V obcích zůstávají pyrotechnici, operuje tam i obrněný transportér. Domovy evakuovaných obyvatel hlídají policisté.

Policie měla tento týden v plánu začít s odvozem nebezpečné munice. Neřízené výbuchy vyskladňování zastavily. Až skončí neřízené detonace, budou muset pyrotechnici opět dodržet sedmidenní lhůtu a poté prohledat a odminovat veškeré komunikace nacházející se v areálu.

V platnosti zůstává nadále speciální linka zřízená pro občany. Číslo 974 666 555 je k dispozici všem občanům okolních obcí, kteří se chtějí na cokoliv v souvislosti s dnešními detonacemi zeptat, či těm, kteří našli v blízkosti svých obydlí jakýkoli nebezpečný předmět. Nadále trvá varování občanů před vstupem do nebezpečné oblasti. Oblast je označená policejními páskami a varovnými cedulemi a je nepřetržitě střežená policisty a vojáky.

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations
 

vytisknout  e-mailem